top of page

8 травня – День памʼяті та примирення!

У День памʼяті та примирення українці разом з європейською спільнотою вшановують тих, хто у Другій світовій війні боровся з нацизмом, а також жертв цієї війни. Традиція відзначати цей день 8 травня була започаткована після Революції гідності. З 2014 року символом памʼяті про Другу світову війну є червоний мак, який є визнаним у світі символом памʼяті за загиблими у битвах з часів Першої світової.

Другий рік поспіль українці проводять цю памʼятну дату в умовах сучасної повномасштабної війни росії проти України, яку називають найбільшою війною в Європі з часів Другої світової. Чимало жахіть війни, які раніше асоціювалися з фашизмом, стали реальністю в Україні внаслідок воєнних злочинів російської армії та керівництва рф.

Найважливішим підсумком війни є вміння цінувати мир та безкомпромісно захищати його. День пам’яті та примирення символізує не тріумф переможців над переможеними, а застереження – диктатори завжди прагнуть задовольнити імперські амбіції збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією.

(За матеріалами Українського інституту національної пам’яті)



5 переглядів
bottom of page